Skip to main content

Aktuality

| Aktuality

Nominujte vyučující FP TUL na Ocenění děkana 2024

Vyhlašujeme nový ročník soutěže Ocenění děkana FP TUL, jehož cílem je ocenit vyučující naší fakulty za výjimečný počin v pedagogické činnosti či za výjimečný počin ve vědecko-výzkumné a tvůrčí činnosti. Nominovat pedagožky a pedagogy mohou všichni studující a všichni vyučující FP TUL, a to prostřednictvím elektronického formuláře do 31. srpna 2024.

Podrobné informace o tom, kdo může být nominován v jakých kategoriích najdete spolu s loňskými nominacemi a vítězi na stránce Ocenění děkana.

| Aktuality

KGE spolupořádala krajské kolo Geologické olympiády

V pondělí 8. dubna 2024 proběhlo v Severočeském muzeu krajské kolo Geologické olympiády, které spolupořádá katedra geografie (KGE). Libereckého krajského kola se zúčastnilo 32 žáků a studentů, výhercům pogratuloval a ceny rozdal zástupce ředitele Severočeského muzea Ivan Rous a vedoucí katedry geografie, docen Kamil Zágošek.

Po oficiálním programu Geologické olympiády čekala účastníky výprava na horu Velký Vápenný nedaleko Jítravy. Tam jim Ivan Rous vysvětlil geologickou situaci oblasti a následně zabezpečil exkurzi do Západní jeskyně, která má úžasnou geologii a je veřejnosti nepřístupná, takže to byl pro všechny zúčastněné velký zážitek.

| Aktuality

Den učitelů

„Posláním od začátku do konce budiž hledati a nalézati způsob, který by umožnil, aby učitelé méně učili, žáci se však více naučili, aby ve školách něměl místa křik, pocit ošklivosti, vědomí marné práce.“ – Jan Ámos Komenský

Milé kolegyně, milí kolegové, 

28. březen už od roku 1955 patří Dni učitelů. Připomínáme si výročí narození učitele národa Jana Ámose Komenského a oceňujeme práci učitelek a učitelů současných. Ať už učíte dlouhá léta nebo se na kariéru ve školství teprve připravujete, víte, že práce je to náročná a leckdy veřejností nedoceněná.

Proto nám dovolte vám popřát, aby vám učitelské povolání stále dávalo smysl, dělalo radost a učilo i vás.

FP TUL

| Aktuality

Gymnazisté si zkusili vyrobit nanovlákenný kryt rány

Katedra chemie (KCH) uspořádala 22. března 2024 pro studentky a studenty třetího ročníku a septimy Gymnázia Tanvald projektový den na téma Bioinženýrství – Jak vyrobit a testovat nanovlákenný kryt rány. Takové projektové dny by KCH ráda nabídla i dalším gymnáziím a středním školám.

| Aktuality

Studující Pedagogických studií se učili diskutovat

Katedra pedagogiky a psychologie ve spolupráci s neziskovou organizací Nesehnutí uspořádala pro studující oboru Pedagogická studia ve středu 13. března 2024 workshop Prostor pro spor. Cílem workshopu bylo dát studentkám a studentům prostor pro diskusi o kontroverzních tématech současné společnosti a naučit se, jak o těchto tématech komunikovat nekonfliktní cestou. Součástí workshopu bylo i představení vzdělávací metodiky na téma polarizace a nekonfliktní komunikace. Workshop vedla Anna Demchuk (Nesehnutí) a Dana Kasperová (KPP). Projekt je podpořen Norskem prostřednictvím Programu Lidská práva Norských fondů pod číslem LP-HRMGSA-026.

| Aktuality

Profesor Jan Rychlík převzal ocenění od slovenské prezidentky

Profesor Jan Rychlík z katedry historie převzal v neděli 13. ledna 2024 od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové jedno z nejvyšších státních vyznamenání, a to Řád bílého dvojkříže III. třídy za rozvoj vztahů mezi Českem a Slovenskem. Ocenění bylo udělováno u příležitosti 31. výročí vzniku samostatného Slovenska a profesor Rychlík, který se věnuje mimojiné právě česko-slovenským vztahům a na toto téma vydal knihu Češi a Slováci ve 20. století, byl oceněn jako jedna z třiatřiceti osobností.

Pane profesore, gratulujeme!

Foto: ČTK

 

| Aktuality

Únorové celodenní kurzy pro učitele a učitelky ZŠ a SŠ

Katedra geoinformatiky a didaktiky informatiky (KGD) vypsala na únor dva vzdělávací kurzy pro učitele a učitelky ZŠ a SŠ, především se zaměřením na geografii/zeměpis, vhodné jsou ale i pro vyučující občanské výchovy, společenských věd, dějepisu či informatiky.
Kurz Příběhové mapy: čtvrtek 1. února 2024, přihlašování do 26. ledna 2024
Kurz Role GIS v podpoře digitální kompetence žáka: čtvrtek 22. února 2024, přihlašování do 16. února 2024
Cena každého kurzu je 2700 korun. Bližší informace o nabízených kurzech najdete zde na webu KGD.

| Aktuality

Nové obory programu DVPP – výuka od února 2024

Chcete rozšířit své pedagogické vzdělání?
Podejte si přihlášku do nově akreditovaných programů dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP) se zahájením výuky v únoru 2024.
Přihlásit se můžete ke studiu programů Angličtina pro SŠ, Přírodopis pro 2. st. ZŠ a 1. stupeň ZŠ.

Termín pro podání přihlášek: 8. 2. 2024
Podrobnosti k dodatečnému přijímacímu řízení pro nové akreditace naleznete zde nebo na stránce Programy celoživotního vzdělávání.

Programy DVPP jsou určeny pedagogickým pracovníkům, kteří splňují potřebnou odbornou kvalifikaci.

| Aktuality

Slovo děkana FP

Milí studenti, milé studentky, milé kolegyně a milí kolegové,

píšu vám dnes jako děkan patrně naposledy, neboť můj mandát za pár dní vyprší. S radostí jsem vám chtěl popřát pohodové a klidné Vánoce. Pochopitelně vám je přeji, ale v souvislosti s čtvrtečními tragickými událostmi na FF UK nahradil radost velký smutek, a tak těžko hledám slova. Jsem nyní především v duchu s těmi, které tato neblahá událost jakkoliv postihla. Myslím ale i na vás všechny, a vybavují se mi tak vzpomínky na uplynulá léta. Některá období a záležitosti nebyly snadné, ale to tak k běhu života patří, nicméně v mém srci převládá pocit  vděku, že jsem mohl být součástí fakultního společenství, a radosti ze společného života a spolupráce s vámi.

Rád bych tuto radost s vámi sdílel a chtěl bych všem popřát, aby se radovali z přítomnosti blízkých a milovaných lidí teď v době vánoční, ale také, až Vánoce odejdou. Važme si, že můžeme být spolu, navzájem si projevovat lásku, přátelství či úctu.

A DĚKUJI vám …

Váš Jan Picek, děkan FP TUL

| Aktuality

Poetický Academix

Poslední letošní literární večer revue Academix se koná 14. 12. 2023 od 18:00 v Knihkupectví a antikvariátu Fryč, vstupné je zdarma.
Na programu je:

autorské čtení:
Magda Wdowyczynová
Alžběta Stančáková
Zdeňka Braumová

Audiovizuální intervence:
Fuj Kluk (liberecký dark elektronický audiovizuální projekt)

Moderuje Antonín Handl a Michal Trčka