Skip to main content

Aktuality

| Aktuality

FP TUL se zúčastní konference hnutí Otevřeno "Jak se dělají inovace ve vzdělávání učitelů?". Jedním z hlavních témat bude inovace státních závěrečných zkoušek, které budou prezentovat zástupci naší katedry pedagogiky a psychologie (KPP)

Tomáš Kasper a Jitka Novotová z KPP budou prezentovat výsledky projektu "K nové státnici jen s pedagogickou přípravou", který se zabývá inovací státních závěrečných zkoušek na FP TUL. "Od roku 2023 úspěšně pracujeme na projektu, který posouvá naši přípravu studentů v bakalářském stupni směrem k praktické učitelské praxi," uvádějí.

| Aktuality

Ve dnech 20. a 21. června 2024 se uskuteční mezinárodní konference "Svět ve škole aneb studijní cesty jako součást vzdělávání – Proměny pedagogického vědění, školního kurikula a profesního rozvoje učitelů a učitelek", kterou pořádá katedra pedagogiky ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského (NPMK) v Praze, Akademií věd ČR, Univerzitou Palackého v Olomouci (UPOL), Univerzitou Karlovou (UK) a zahraničními univerzitami.

| Aktuality

Vyhlašujeme dodatečné přijímací řízení do studijního programu Učitelství pro 1. stupeň základních škol pro ak. rok 2024/2025.
Přihlášky pro prvního kola přijímaček lze podávat do 31. května 2024.

Podmínky přijímacího řízení
Více o studijním programu

| Aktuality

S velkou lítostí přinášíme smutnou zprávu o odchodu emeritního člena katedry historie a vědecké rady FP TUL prof. PhDr. Roberta Kvačka, CSc. 

Tento významný historik, vysokoškolský pedagog a popularizátor dějin se narodil 5. července 1932 ve vesničce Dvorce u Jičína. Po maturitě na Lepařově gymnáziu v Jičíně v roce 1951 byl přijat na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze ke studiu historie. V roce 1956 začal působit jako asistent na Ústavu československých dějin, o jedenáct let později byl jmenován docentem. Vedle knihy věnované cestě lorda Runcimana do Československa v roce 1938 Osudná mise (1958) vydal řadu dalších odborných i popularizačních textů věnovaných především meziválečné evropské politice a jejímu dopadu na Československo, mj. knihu Nad Evropou zataženo. Československo a Evropa 1933–1937 (1966).

| Aktuality

Vyhlašujeme nový ročník soutěže Ocenění děkana FP TUL, jehož cílem je ocenit vyučující naší fakulty za výjimečný počin v pedagogické činnosti či za výjimečný počin ve vědecko-výzkumné a tvůrčí činnosti. Nominovat pedagožky a pedagogy mohou všichni studující a všichni vyučující FP TUL, a to prostřednictvím elektronického formuláře do 31. srpna 2024.

Podrobné informace o tom, kdo může být nominován v jakých kategoriích najdete spolu s loňskými nominacemi a vítězi na stránce Ocenění děkana.

| Aktuality

V pondělí 8. dubna 2024 proběhlo v Severočeském muzeu krajské kolo Geologické olympiády, které spolupořádá katedra geografie (KGE). Libereckého krajského kola se zúčastnilo 32 žáků a studentů, výhercům pogratuloval a ceny rozdal zástupce ředitele Severočeského muzea Ivan Rous a vedoucí katedry geografie, docen Kamil Zágošek.

Po oficiálním programu Geologické olympiády čekala účastníky výprava na horu Velký Vápenný nedaleko Jítravy. Tam jim Ivan Rous vysvětlil geologickou situaci oblasti a následně zabezpečil exkurzi do Západní jeskyně, která má úžasnou geologii a je veřejnosti nepřístupná, takže to byl pro všechny zúčastněné velký zážitek.

| Aktuality

„Posláním od začátku do konce budiž hledati a nalézati způsob, který by umožnil, aby učitelé méně učili, žáci se však více naučili, aby ve školách něměl místa křik, pocit ošklivosti, vědomí marné práce.“ – Jan Ámos Komenský

Milé kolegyně, milí kolegové, 

28. březen už od roku 1955 patří Dni učitelů. Připomínáme si výročí narození učitele národa Jana Ámose Komenského a oceňujeme práci učitelek a učitelů současných. Ať už učíte dlouhá léta nebo se na kariéru ve školství teprve připravujete, víte, že práce je to náročná a leckdy veřejností nedoceněná.

Proto nám dovolte vám popřát, aby vám učitelské povolání stále dávalo smysl, dělalo radost a učilo i vás.

FP TUL

| Aktuality

Katedra chemie (KCH) uspořádala 22. března 2024 pro studentky a studenty třetího ročníku a septimy Gymnázia Tanvald projektový den na téma Bioinženýrství – Jak vyrobit a testovat nanovlákenný kryt rány. Takové projektové dny by KCH ráda nabídla i dalším gymnáziím a středním školám.

| Aktuality

Katedra pedagogiky a psychologie ve spolupráci s neziskovou organizací Nesehnutí uspořádala pro studující oboru Pedagogická studia ve středu 13. března 2024 workshop Prostor pro spor. Cílem workshopu bylo dát studentkám a studentům prostor pro diskusi o kontroverzních tématech současné společnosti a naučit se, jak o těchto tématech komunikovat nekonfliktní cestou. Součástí workshopu bylo i představení vzdělávací metodiky na téma polarizace a nekonfliktní komunikace. Workshop vedla Anna Demchuk (Nesehnutí) a Dana Kasperová (KPP). Projekt je podpořen Norskem prostřednictvím Programu Lidská práva Norských fondů pod číslem LP-HRMGSA-026.

| Aktuality

Profesor Jan Rychlík z katedry historie převzal v neděli 13. ledna 2024 od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové jedno z nejvyšších státních vyznamenání, a to Řád bílého dvojkříže III. třídy za rozvoj vztahů mezi Českem a Slovenskem. Ocenění bylo udělováno u příležitosti 31. výročí vzniku samostatného Slovenska a profesor Rychlík, který se věnuje mimojiné právě česko-slovenským vztahům a na toto téma vydal knihu Češi a Slováci ve 20. století, byl oceněn jako jedna z třiatřiceti osobností.

Pane profesore, gratulujeme!

Foto: ČTK