Skip to main content

Kam v Liberci za kulturou

| Studentský blog | Kateřina Šenberková a Nikola Fejfarová

 Liberec, město obklopené malebnou přírodou a bohatou historií, není jen centrem průmyslu a obchodu, ale také se pyšní rozmanitou a živou kulturní scénou. Od divadelních představení po muzea, od koncertů po festivaly. Liberec nabízí širokou škálu kulturních aktivit a událostí, které oslovují a baví obyvatele i návštěvníky. Všechny tyto instituce nejen poskytují zábavu, ale také obohacují kulturní život města a představují důležitý zdroj inspirace pro studenty i veřejnost. 

Mezi nejvýznamnější divadla patří Malé divadlo a divadlo FX Šaldy. Obě tato divadla přinášejí svému publiku široký výběr divadelních her, koncertů a kulturních akcí. Divadlo FX Šaldy je důležitým pilířem liberecké divadelní scény. Je pojmenováno po významném českém básníkovi Františku Šaldovi a svému publiku nabízí širokou škálu moderních divadelních forem, včetně alternativního divadla, experimentálních inscenací a interaktivních performancí. Pro studenty je to skvělá příležitost k tomu, aby se seznámili s nekonvenčními uměleckými přístupy a novými formami divadelního vyjádření. 

Malé divadlo v Liberci, založené v roce 1937, patří mezi nejstarší divadelní instituce v regionu. Svému publiku nabízí široký repertoár divadelních her, oper, muzikálů a dalších kulturních akcí. Malé divadlo je známé svou kvalitní produkční úrovní a profesionálním přístupem ke každé inscenaci. Obě divadla také nabízejí různé programy pro studenty, jako jsou slevy na vstupné, workshopy, diskuzní setkání a možnosti stáží. To umožňuje studentům aktivně se zapojit do divadelního dění ve městě a rozvíjet svůj kulturní obzor. 

Mezi další a neméně zajímavé patří Naivní divadlo, které se specializuje především na dětské představení. I my jsme zde navštívily představení, které bylo pro děti zábavné a zajímavě zpracované. Příchod do sálu byl konstruován tak, že děti musely prolézt tunelem, aby se ocitly v sále. Aktuální představení, které bychom vám rády doporučily je představení Červený balónek, které pojednává o přátelství chlapce a balónku. Na tomto představení je zajímavé, že je téměř beze slov. Dalším představením je Pohádka do dlaně, ve které se promítnou všechny 4 roční období. Pohádku do dlaně uvádí Naivní divadlo u příležitosti loňských nedožitých sedmdesátých narozenin své někdejší dvorní autorky Ivy Peřinové. Naivní divadlo je skvělou inspirací pro studenty učitelských oborů. 

Dalším zařízením je Kulturní a společenské centrum Lidové sady Liberec. Zde můžeme najít spoustu zajímavých akcí, jako jsou například koncerty a přednášky. 

Liberec se může pyšnit mnoha divadelními institucemi, z nichž každá přináší své vlastní unikátní umělecké zážitky. Malé divadlo, divadlo FX Šaldy, Naivní divadlo, Divadlo v Lidových sadech – to jsou jen některé z nich, které obohacují kulturní život města a poskytují platformu pro setkávání, rozvoj a sdílení uměleckého vyjádření. 

Celkově lze říci, že kulturní život v Liberci je živý, inspirativní a plný překvapení. Město neustále poskytuje nové a zajímavé zážitky, které oslovují a baví lidi všech generací. Je to místo, kde se setkávají tradice a moderní trendy, příroda a kultura, a vytvářejí společně jedinečnou atmosféru, která dělá z Liberce kulturní centrum severních Čech. 

Kateřina Šenberková a Nikola Fejfarová, studentské tutorky pro obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ 
katedra primárního vzdělávání