Skip to main content

Kryštofovo údolí – malebná vesnička plná zajímavostí

| Studentský blog | Irena Novotná

Na FP TUL studuji prvním rokem Pedagogická studia, a proto jsem se ve svém příspěvku rozhodla zaměřit na malebnou vesničku Kryštofovo Údolí, kde doporučím nejen návštěvu znovuotevřeného Muzea betlémů a dřevěného kostela sv. Kryštofa, ale i technickou památku – Novinský viadukt. Věřím, že to bude dobrý tip na to, kam zajet na výlet. Historie Kryštofova Údolí se začíná psát (budeme-li se držet historických faktů) na konci 16. století, kdy se zde těžilo stříbro a olovo. Obec se nachází asi 10 km od Liberce, součástí obce je i ves Novina. Od 1. ledna 2005 je část obce prohlášena vesnickou památkovou zónou.

V prosinci roku 2023 se znovu po rozsáhlé rekonstrukci otevřely brány do Muzea betlémů v Kryštofově Údolí. V tomto muzeu můžeme vidět přes devadesát betlémů různých velkostí, staří a materiálů (například z olivového dřeva přímo z Betléma). Exponáty pochází i z různých zemí. Je zde také stálá expozice z přelomu 18. a 19. století od místních autorů. Některé exponáty se stále renovují a tam zde můžete vidět i Betlémy, které ještě nejsou kompletní, ale i tak je na co koukat. Mě osobně velice zaujal jeden z mechanických betlémů a jeden skleněný, u kterého je dodnes záhadou jeho výroba.
Kromě betlému však muzeum nabízí i různé workshopy, programy pro školy a jarní a letní příměstské tábory. Programy jsou vždy koncipované pro různé věkové kategorie. Což může být tip na náplň školního výletu a příměstské tábory třeba i tipem na praxi pro některé studenty. Pokud byste se chtěli objednat mimo otevírací dobu, je možné tak učinit přes rezervační systém, který je na webových stránkách muzea, kde se dozvíte více i o časové náročnosti a ceně.

Když už v „Kryštofáku“ budete, určitě nesmíte vynechat dřevěný kostel sv. Kryštofa, který je jednou z nejvýznamnějších památek obce. Kostel je jednolodní roubenou stavbou s oltářním prostorem. Interiér je velice bohatý a výrazný. Kostel je součástí kostelního areálu, jehož součástí je barokní fara, márnice a zvonice.

V neposlední řadě stojí za zmínku Novinský železniční viadukt, který je technickou památkou chráněnou státem. Je dlouhý 230 metrů, má 14 oblouků, které jsou 12 metrů široké. Na tuto monumentální stavbu je krásný výhled ze svahu, který se nachází v těsné blízkosti 

Věřím, že návštěva této malebné obce nebude inspirací jen pro studenty FP TUL jako tip na výlety s dětmi/žáky, ale i pro studenty ostatních fakult.

Irena Novotná, studentská tutorka pro Pedagogická studia (kombinovaná forma)