Skip to main content

Neformální setkání katedry historie jako prostor pro její nejlepší poznání

| Studentský blog | Jan Kordík

V dubnu roku 2022 jsme v rámci katedry historie absolvovali pod vedením paní doktorky Kateřiny Portmann historickou exkurzi do Brna. Na tomto výjezdu jsme byli přijati místní studentskou skupinou Masarykových historiků, kteří se na Historickém ústavu zdejší univerzity starají, aby jejich katedra žila i mimo výuku. Činí tak pořádáním přednášek, promítáním filmů, organizováním hospodských kvízů či katederních setkání. 

Svojí činností nám poskytli obrovskou inspiraci. Vidina toho, že bychom mohli, přinejmenším na katedře historie, posunout studentský život na vyšší úroveň, se stala naší motivací se angažovat podobně. S popostrčením k realizaci naší vize nám hodně pomohla paní doktorka Portmann. Vše začalo založením katederního Instagramu a tvořením obsahu na sítě. Náš úmysl nicméně spočíval v tom uspořádat katederní sraz, na kterém se budou vzájemně poznávat nejen studující rozličných ročníků mezi sebou, ale zároveň i se svými vyučujícími. Neformální setkání mimo školní budovy přirozeně poskytuje diametrálně odlišnou atmosféru. A přesně tenhle typ kontaktu nám v našich očích do té doby scházel. 

Je nutné podotknout, že jsme na univerzitě nepřišli s ničím, co by zde nemělo dříve obdobu. I na katedře historie se již srazy konaly, tato tradice ale na pár let usnula.  Setkání se navíc konala v menší podobě na katedrách filosofie či geografie. Naše ambice ale byly pořádat setkání pravidelně a ve vyšších počtech. První zkouška obnovení srazu přišla 19.  května roku 2022. Z naší premiéry jsme měli veliký respekt, protože jsme nevěděli, jaké ohlasy vzbudí. Přirozeně jsme se tak obávali debaklu, nicméně studující a vyučující nás podrželi a svým příchodem nám dali skvělou zpětnou vazbu. První katederní setkání přilákalo více jak čtyřicet účastníků z řad zaměstnanců i studujících a bylo vidět, že takováto pravidelná akce byla potřeba. 

Značně kladné reakce jsme sklízeli nejen od studujících, ale i od samotných vyučujících. Řada jich totiž nepobývá primárně v Liberci, tudíž byli i oni velmi vděční za možnost potkat své kolegy a kolegyně na jednom místě. Úvodní sraz byl ještě bez programu, další srazové večery již ale byly vždy alespoň zčásti organizovány. Nechyběly tak hospodské kvízy, ale také diskuze s jednotlivými vyučujícími. Zvlášť úspěšný a kvitovaný byl poté sraz, jehož tématem byl opožděný masopust a účastníci tak měli za úkol přijít v kostýmech.

Momentálně se snažíme dělat 4 srazy katedry historie za akademický rok, tedy dva na semestr. Úvodní sraz je vždy věnován prvákům, kteří zde prochází pasováním, což je jejich přivítání na katedře studujícími. Před posledními Vánoci jsme navíc zkusili udělat společný sraz s katedrou filozofie a dosáhli jsme zatím nejvyššího počtu účastníků, a to více než 90. Běžně na setkání chodí více jak 70 lidí spojených s katedrou. Takové počty by nás předtím nenapadly ani ve snu. 

Domnívám se, že takováto setkání by měli organizovat studující každé katedry. Studentský život se tím posouvá o něco výše, ke své katedře pak má navíc student či studentka mnohem lepší vztah. Po absolvování srazu studující vidí i trochu za oponu jejího fungování a můžou se s ní lépe ztotožnit. Navíc také poznají, že i jejich vyučující jsou také normální lidé, jejichž zájmy jsou mnohdy velmi podobné. 

Jan Kordík, studentský tutor katedry historie