Skip to main content

Neplést balet s divadelní hrou

| Studentský blog | Eva Rusínová

Ve svém příspěvku bych vám chtěla doporučit úžasnou scénu libereckého Divadla F. X. Šaldy, která nabízí bohatý program, takže si každý vybere představení, jež ho osloví. Já jsem si zvolila inscenaci Vánoční koleda – ztvárnění stejnojmenné povídky, kterou napsal anglický autor Charles Dickens. Vánoční příběh o napravení chamtivého a zlého člověka je ideální formou strávení předvánočního času. Při výběru divadelní hry jsem si ovšem pozorně nepřečetla popis a program, a tak jsem byla velice překvapena, na co se to vlastně dívám. 

Předvánoční představení jsem očekávala s nadšením a jelikož se jednalo i o moji první návštěvu Divadla F. X. Šaldy, byla jsem nejprve ohromena interiérem a zařízením budovy. Nenápadný vstup je v kontrastu s krásnou a prostornou vstupní halou, uvnitř se vine několik schodišť a budova má více pater, než je na první pohled vidno. Milý personál mi se vším pomohl, a tak jsem se v divadelním bludišti neztratila a před začátkem jsem byla již pohodlně usazena. 

Nádherný úvod Vánoční koledy byl plný ladného tance, ale když tanec po patnácti minutách neustával, začala jsem si říkat, že by už mohli začít mluvit... Toho jsem se ovšem nedočkala, dějová linka byla vyprávěna opět pouze tancem. Čím více se tancovalo, tím více jsem si uvědomovala, že to nebude běžné divadelní představení, ale balet. Zádrhel, který se vloudil do mé návštěvy, mi vůbec nevadil, děj byl vyprávěn nádhernou formou a dokonalé pohyby nasvědčovaly ohromné dřině, jež musela představení předcházet. A jelikož jsem si vždy přála balet navštívit, byla jsem velice spokojena.

Můj pozitivní zážitek by ovšem nebyl pozitivní, pokud bych příběh dobře neznala, pak bych nebyla schopná pochopit, co se na jevišti odehrává. Z těchto důvodů bych všem ráda doporučila se s programem dopředu obeznámit a raději si i připomenout hlavní linku příběhu. Návštěvy Divadla F. X. Šaldy pak určitě nebudete litovat!

A co můžete navštívit vy? Operní drama Nabucco, divadelní inscenaci Želary nebo například muzikál Divotvorný hrnec běží teď v plném proudu, výběr je jen na vás. A jako studenti máte i 30% slevu – stačí se prokázat průkazem ISIC. A pokud se (zdarma!) přidáte do divadelního klubu Efix, hodinu před představením máte navíc možnost zakoupit si lístek na neobsazené sedadlo kdekoliv v sála za pouhou stovku!