Skip to main content

Setkání s katedrou filosofie

| Studentský blog | Helena Mašková

Na FP TUL jsem 1. rokem studentskou tutorkou katedry filosofie, a tak mezi mé organizační povinnosti spadá i podílení se na uspořádání setkání naší katedry. Za zimní semestr v roce 2023 se konalo hned dvakrát, a to poprvé 25. října a podruhé 13. prosince.

První setkání představovalo akci pro přivítání studentů 1. ročníku a symbolicky se tak oslavil vstup do dalšího roku studia na TUL. Setkání se pořádalo v baru Garáž v Liberci a po dlouhé době se toto setkání uskutečnilo v hojnějším počtu a s připravenou aktivitou. Nachystali jsme jako tutoři kvíz, který se týkal studia na FP TUL i samotné katedry filosofie, takže se ve vědomostním kvízu objevovaly i ryze filosofické otázky. Studenti a pedagogové ho tak mohli v průběhu večera vyplnit a podle nejlepšího umístění jsme s kolegou Jakubem Růžičkou rozdávali při vyhlášení ceny. Večer tak přinesl popovídání si s pedagogy a spolužáky, začlenění prváků a stmelení kolektivu, ale i možnost zasoutěžit si o propagační předměty TUL nebo KFL.

Druhé setkání se pořádalo v baru 21 PKZ a neslo se v podobném duchu, ačkoliv se jednalo o akci s mnohem větším počtem zúčastněných. Tento předvánoční sraz pořádala katedra filosofie společně s katedrou historie. Kvízy se proto připravili dva, každý pro jednu katedru a výherci cen tak tvořili dvě skupiny – filosofy a historiky. Do kvízových otázek byly tentokrát začleněny i fotky z dětství různých pedagogů a šlo tak opět o ozvláštnění nejen kvízů, ale celkového srazu.

Obecně si celý tým, který připravuje tyto srazy společně s námi tutory dává opravdu záležet a tato dvě setkání se dle mého vydařila. Povedlo se nám i nalákat hodně studentů 1. ročníku, pro které je tato akce koneckonců nejpřínosnější. Mají možnost poznat své nové spolužáky i studenty vyšších ročníků a seznámit se s pedagogy i v jiném prostředí, než je to školní. Srazy KFL jsou tak příjemnou akcí, která má studentům ukázat, že si musí občas také odpočinout a v rámci školy je možné se i takto pobavit. V následujícím semestru se určitě uskuteční další setkání katedry filosofie, takže pokud někdo na tento typ akce dosud nezavítal, vřele ji mohu jako tutorka KFL doporučit.