Skip to main content

Tipy na příjemné kavárny v Liberci

| Studentský blog | Tereza Kysková

Jelikož jsem docela kavárenský povaleč a moc ráda si zajdu s přáteli do nějakého příjemného podniku, ať už přímo na kávu, či třeba brunch, tak bych vám v tomto článku ráda předala tipy na dle mého názoru nejpříjemnější kavárny k posezení (a některé také k učení) v Liberci. Pokud jste z okolí, většinu nebo možná všechny budete znát, nicméně vím, že dojíždějící či studenti z kolejí ještě spoustu takových kaváren neprozkoumali a tudíž je tento článek přímo pro vás.

Bez konceptu 1, 2

Začneme trochu zlehka, a to hned těmito dvěma podniky přímo v blízkosti školního kampusu. Ano, rozumím, asi je všichni znáte. Jedna z kaváren se nachází na Husově ulici č. p. 1094/87, což je kousek od zastávky Technická univerzita, a druhou najdeme přímo na Univerzitním náměstí ve stejné budově, jako je rektorát (tzv. kýbl). Nějakou dobu již existuje i třetí podnik Bez konceptu, který sídlí ve Vratislavicích v budově kulturního centra. Já nejčastěji navštěvuji Bez konceptu 2 v kampusu, kde si vždy vyberu něco ze snídaňové (brunchové) nabídky, která se čas od času mění. Doporučuji např. vejce Benedikt nebo avokádový chléb. A nápoj chai latte! Kdo to neznáte, musíte vyzkoušet. Je to sladší, trochu kořeněný teplý nápoj a je i skvělou alternativou za kávu. Je to docela fajn místo i k učení, ale to už jste dost možná poznali sami.

DOK

Dok se nachází trochu mimo centrum a to u vlakového nádraží, což jistě ocení všichni mimoliberečtí. Jelikož jde o kavárnu pražírny Nordbeans, která se nachází hned vedle, mají tu opravdu výbornou kávu. Já tam občas jdu jen tak něco pokoupit, protože součástí kavárny je i obchůdek. Můžete tu nakoupit samozřejmě kávu, různé farmářské produkty, sirupy, ale i termohrnky, plátěné tašky a mnoho dalšího. Někdy si sem jdeme i posedět právě na kávu a jejich skořicového šneka s polevou, kterého naprosto miluju. Taky tu mají týdenní menu, kde na každý den je připraven jiný pokrm. Pyšní se surovinami od lokálních dodavatelů, které jsou u každého jídla z menu vypsány, což mi přijde super. A taky tu pečou výborný chléb!

Vita cafe bistro

Vita je kavárna liberecké části Pavlovice, kam se bez problému dostanete MHD – jeďte na zastávku U Dvora, kavárna se nachází přímo u ní. Kromě krásného interiéru a výborné kávy tu najdete velkou nabídku různých sladkých i slaných dobrot. Ze sladkého doporučuji určitě jejich dortíky a tartaletky. A co se týká snídaní – tady bych nejradši vyzdvihla snad úplně všechno. Já jsem milovník vejcí Benedikt a tady je mají asi nejlepší, které jsem zatím kdy jedla. Snídaňový bagel nebo kynuté lívance jsou ale také top. V teplých (nejen letních) dnech se tu krásně vysedává na jejich terásce a pokud si k tomu ještě dáte zdejší domácí limonádu (doporučuji mango), kterou podávají v přes půl litru velkých sklenicích, tak to je potom úplně nejlepší kombinace.

Kafe kytka

Tato kavárna se nachází nedaleko radnice a i když je prostorově docela malá, působí nádhernou atmosférou. Je celá vyzdobena různými květinami a její součástí je i květinářství – z vlastní zkušenosti musím říci, že kytice od nich, kterými jsem někoho podarovala, naprosto uchvátí. Také mají pobočku i v Turnově, kde se to jmenuje Bistro Kafe Kytka. Tenhle podnik mi je strašně sympatický, protože je na příjemném místě hned u městského parku, kde to naprosto miluji. Co se týká jídla, zatím jsem zde otestovala pouze jejich dortíky, které jsou ale famózní.

Tereza Kysková, studentská tutorka Učitelství pro MŠ
Katedra primárního vzdělávání