Skip to main content

Jak zvládnout úspěšně první ročník na KAJ

| Studentský blog | Marek Mroček

Je zřejmé, že nástup na vysokou školu je šokem pro každého studenta, který si tím musel projít. Změny, například oproti středním školám či gymnáziím, jsou patrné na první pohled. Student má každý semestr (ze středních škol pololetí) nový rozvrh. Existuje něco jako zkouškové období, kdy je nutné se hlásit na termíny. Je důležité se vyznat v systémech kreditů a rozdílu mezi zápočtem, zkouškou a klasifikovaným zápočet a proč se třeba známkuje jen do stupně 3 a někde třeba vůbec. Když se do toho připočítají předměty, které musí student v prvním roce studia splnit, mluvíme už o receptu na zmatek a pocuchané nervy. 

Tento článek poskytne studentům katedry anglického jazyka jakýsi manuál, jak úspěšně projít všemi zkouškami během prvního ročníku studia a úspěšně se adaptovat na vysokoškolské klima. Do jisté míry však lze říci, že jej bude možné aplikovat na více oborů, protože jsou obory s podobným programem a postupy, zejména katedry cizích jazyků.

Předměty v prvním ročníku zimního semestru jsou dané a nelze je nějak upravovat. To je do jisté míry pro vás dobrá zpráva, protože přijdete tzv. k hotovému. Avšak je nutné pamatovat na ten fakt, že na letní semestr už si musíte předměty zapsat sami. Z toho důvodu musíte sledovat stránky naší fakulty, kde jsou všechny potřebné informace, včetně termínů, kdy lze zápis provést. Studující si musí zapsat předměty jak povinné, v případě KAJ se jedná o JD2BE (jazykové dovednosti), LI2BE (morfologie a fonetika), a PP1BE (psaní), tak předměty povinně volitelné. Jejich seznam se často mění. Mějte na paměti, že za celý bakalářský program musíte za obor anglického jazyka nasbírat minimálně 4 kredity za povinně volitelné předměty, tzn. splnit dva ze seznamu. Dále je pak nezbytné si zapsat předměty z druhého oboru, který máte v kombinaci s Aj.

Pokud jde o předměty samotné, tak jazykové dovednosti s morfologií a fonetikou plynule navazují na předměty z minulého semestru. Avšak v tomto semestru jsou již zakončeny komplexnějšími zkouškami, které zahrnují látku CELÉHO semestru. Pro úspěšné zvládnutí těchto dvou předmětů je nutné, abyste měli znalosti z obou předmětů a ty si dokázali propojit a následně aplikovat u zkoušky.

V případě morfologie a fonetiky je každý jazykový segment zkoušen zvlášť. U morfologie následuje písemný test na prověření znalosti v oblasti morfémů a slovotvorby. Fonetika je zakončena textem, který musíte před zkoušejícím (paní Karáskové) přečíst a následně debatujete na fonetickými termíny a teorií obecně. Jazykové dovednosti jsou zakončeny písemnou zkouškou, která velmi věrně kopíruje autentickou zkoušku FCE, se kterou je možné se setkat v knize, jež je pro kurz určena. Po písemném testu následuje ústní rozprava, která taktéž vychází ze struktur zkoušky FCE.

Když se připočítají k oboru z anglického jazyka předměty z oboru dalšího a k tomu ještě praxe, které musí student řádně splnit, je zřejmé, že povinností je mnoho, což je bezesporu velice stresující a studenti právě z toho ročníku se na tutory obracejí nejčastěji. Aby bylo studium pro vás snadnější a méně stresující, níže je pár rad a pravidel, které když dodržíte, tak všechny předměty zvládnete hned během zkouškového období a na letní prázdniny odejdete s prázdnou hlavou.

7 tipů, jak úspěšně zvládnout ZKOUŠKY na KAJ

  1. Učte se průběžně – toto je zřejmě rada, kterou jste slyšeli velice často už na střední škole. Věřte však, že tato rada je na vysoké škole k nezaplacení. Během zkouškového období nebo ke konci semestru se nelze doučit vše! Ulehčíte si tím bezesporu čas i stres.
  2. Konzultujte – pokud něčemu nerozumíte, tak neváhejte využít pomoc vyučujících. Každý akademický pracovník musí mít vypsané konzultační hodiny, ve kterých je možné ho zastihnout ve své kanceláři. Pokud vám termín z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje, tak vyučujícího kontaktujte a určitě s vámi domluví termín jiný.
  3. Nebojte se ozvat – tento bod úzce souvisí s bodem předchozím. Pokud spatřujete v něčem problém, tak se nebojte ozvat cvičícímu nebo komukoliv, kdo vás daný předmět vyučuje. 
  4. Řešte vše včas – Toto je snad nejcennější rada, kterou vám mohu všem dát. Jakmile se vyskytne problém jakéhokoliv rázu, je nanejvýš důležité vše řešit okamžitě. Čím dříve se s problémem ozvete, tím rychleji a efektivněji ho lze řešit. Pokud se na nějakého tutora či vyučujícího obrátíte těsně před zkouškovém nebo testem, tak už vám nikdo bohužel nepomůže a s problémem se budete muset nějak vypořádat. 
  5. Využijte předtermíny – Pokud vám nějaký vyučující vypíše předtermíny, tak se je nebojte využít, může vám to ušetřit čas pro přípravu na další zkoušky. Jako velké plus lze dodat, že někteří učitelé vám v případě neúspěchu daný pokus ani nepočítají. Pozor, ne všichni učitelé to tak dělají, musíte se o tom informovat.
  6. Buďte aktivní v seminářích – Každý učitel je rád, když má ve svém semináři někoho, kdo je aktivní a jeví zájem o daný předmět. Takový učitel je potom na vás u zkoušky shovívavější a nabude většího dojmu, že danou látku zvládnete. Častěji také aktivitu započítá do celkové známky, což někdy může být užitečné.
  7. Pomoc od kolegů – Pokud budete mít problém s nějakou látkou či testem, tak se zkuste pozeptat kolegů ze vyšších ročníků, kteří již předmět absolvovali. Mohou vám říci, co máte od zkoušky z daného předmětu čekat a jako třeba daný vyučující zkouší.

Jak již bylo zmíněno výše, přestup na vysokou školu je nelehký a často i problematický, neboť se musíme, coby studenti, vyrovnat s novými překážkami a pravidly, která jsme do té doby neznali. Z výše vyjmenovaných pravidel bych jedno vyzdvihnul – nebát se ozvat. Univerzita, a i naše fakulta, případně katedra anglického jazyka, je plná lidí, které vám ráda pomůže s problémem, kterému v tuto chvíli můžete čelit. Lidí, kteří vám mohou nabídnout pomocnou ruku, je mnoho, od akademických pracovníků, přes studentské či akademické tutory, až po studenty samotné.

Přeji vám, aby vaše studiu bylo poklidné, bez překážek a abyste mohli v dalším akademickém roce dále úspěšně pokračovat!
Bc. Marek Mroček, 1. ročník NMgr., studentský tutor KAJ